Ανακαλύψτε τα αντικείμενα από την σκανδιναβική μυθολογία με τις μαγικές δυνάμεις τους
Η σκανδιναβική μυθολογία είναι πλούσια σε αντικείμενα που είναι φορείς μοναδικών ιδιοτήτων και δυνάμεων, συμβολίζοντας τη μυστηριώδη και μαγική φύση της. Τα αντικείμενα από την σκανδιναβική μυθολογία ανήκαν σε θεότητες και ήρωες του βορρά, που τα χρησιμοποιούσαν σε μάχες, στις επικές τους περιπέτειες, αλλά και για να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξουσία στους κόσμους που κυριαρχούσαν.
Η λίστα με τα μυθολογικά αντικείμενα εμπλουτίζεται συνεχώς
Α
Αντβαρανάουτ – Ήταμ ένα καταραμένο δαχτυλίδι συνδεδεμένο με το νάνο Άντβαρι. Λέγεται ότι έφερνε ατυχία και δυστυχία σε όσους το είχαν στην κατοχή τους.
Β
Βάλκνουτ – Σύμβολο που αποτελείται από τρία διαδοχικά τρίγωνα και πιστεύεται ότι αντιπροσώπευε τη μοίρα, τη μεταθανάτια ζωή και τη δύναμη του Όντιν να δεσμεύει και να απελευθερώνει το μυαλό.
Γ
Γιαρνγκλόφαρ – Τα σιδερένια γάντια του Θωρ που τα φορούσε μαζί με τη ζώνη του για να γίνεται παντοδύναμος.
Γκιάλαρχορν – Ήταν το κέρας του Χέιμνταλ που ήταν φύλακας στη γέφυρα Μπιφρόστ. Όταν το φύσαγε, ο ήχος του ακουγόταν και στους εννέα κόσμους. Το κέρας αυτό θα φυσήξει ο Χέιμνταλ στο Ράγκναροκ, στην τελική μάχη που θα σημάνει το τέλος του κόσμου.
Γκιολ – Ήταν ο βράχος που είχαν δέσει με το λουρί Γκλέιπνιρ τον λύκο Φένριρ.
Γκλέιπνιρ – Ένα μαγικό λουρί που κατασκευάστηκε από τους νάνους για να κρατήσουν αιχμάλωτο τον λύκο Φένριρ. Ήταν ελαφρύ σαν μεταξωτή κορδέλα αλλά πιο δυνατό από σιδερένια αλυσίδα. Το λουρί κατασκευάστηκε από έξι συστατικά: τον ήχο του περπατήματος μιας γάτας, τα γένια μιας γυναίκας, τις ρίζες ενός βουνού, τα νύχια μιας αρκούδας, την ανάσα ενός ψαριού και το σάλιο ενός πουλιού.
Γκούλινμπουρστι – Ήταν ένας αγριόχοιρος που δημιουργήθηκε από τους νάνους για τον θεό Φρέιρ. Μπορούσε και έτρεχε σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και εξέπεμπε φως.
Γκούνγκνιρ – Το μαγικό δόρυ του Όντιν κατασκευασμένο από τους νάνους. Δεν χάνει ποτέ τον στόχο του και συχνά συνδέεται με τον ρόλο του Όντιν ως θεού του πολέμου. Ήταν φτιαγμένο από την Ιερή Τέφρα του Υγκντράσιλ. Ο Όντιν είχε γράψει τους μαγικούς του ρούνους επάνω στο δόρυ του.
Δ
Ε
Ελντριμνίρ – Η κατσαρόλα στην οποία μαγειρεύεται κάθε νύχτα ο χοίρος Σεχριμνίρ για να φάνε οι θεοί και οι ήρωες στη Βαλχάλα.
Ζ
Η
Η κατσαρόλα του Ύμιρ – Ο γίγαντας Ύμιρ είχε μια μεγάλη κατσαρόλα που την χρειάζονταν οι θεοί για την κατασκευή του υδρόμελου.
Θ
Ι
Κ
Λ
Λεβατέιν – Ήταν το μαγικό σπαθί του Λόκι. Κανείς δεν έμαθε ποτέ την προέλευση και τον σκοπό που το κατασκεύασαν και πιθανώς αυτό το μυστήριο προσθέτει ενδιαφέρον στην ανύπαρκτη ιστορία του.
Λέντινγκ – Η μία από τις τρεις αλυσίδες που είχαν δέσει τον λύκο Φένριρ.
Μ
Μγιόλνιρ – Το σφυρί του Θωρ ήταν ένα από τα πιο τρομακτικά όπλα, ικανό να ισοπεδώνει βουνά με ένα χτύπημα. Ήταν τόσο βαρύ που κανένας άλλος εκτός από τον Θωρ δεν μπορούσε να το σηκώσει. Όταν το χρησιμοποιούσε, προκαλούσε καταστροφικούς κεραυνούς και καταιγίδες. Μπορούσε να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο. Αφού ολοκλήρωνε την αποστολή του, το σφυρί επέστρεφε μόνο του στο δεξί χέρι του Θωρ. Ακόμη, είχε την ικανότητα να γίνεται τόσο μικρό ώστε να χωράει μέσα στο πουκάμισο του Θωρ. Το Μγιόλνιρ το κατασκεύασαν οι νάνοι Μπροκρ και Έιτρι.
Μέγκινγκιορντ – Ήταν η μαγική ζώνη του Θωρ που τον έκανε δύο φορές πιο δυνατό.
Μπάλμουνγκ (ή Γκραμ) – Το σπαθί που χρησιμοποίησε ο Σίγκουρντ για να σκοτώσει τον δράκο Φέφνιρ. Το σπαθί το είχε χαρίσει ο Όντιν στον πατέρα του Σίγκουρντ, τον Σίγκμουντ, που είχε βρεθεί ως ξένος στο γάμο της αδερφής του. Ο Όντιν κάρφωσε τη λεπίδα μέσα σε ένα δέντρο που βρισκόταν στην αίθουσα που γινόταν το γλέντι του γάμου και από όλους όσους προσπάθησαν μόνο ο Σίγκμουντ κατάφερε να τραβήξει το σπαθί από τη θέση του. Στη συνέχεια, ο Όντιν έσπασε το σπαθί αλλά το ξανάφτιαξε για να μπορέσει ο Σίγκουρντ να θανατώσει τον Φέφνιρ.
Μποντν – Ένα από τα τρία δοχεία που φύλαγαν το αίμα του σοφού Κβάσιρ. Ο Κβάσιρ είχε δημιουργηθεί από το σάλιο των Βανίρ και Εσίρ, ήταν περιηγητής και δάσκαλος, γενναιόδωρος να μεταδίδει τις γνώσεις του και ικανός να απαντάει σε κάθε ερώτηση. Οι νάνοι Φτζάλαρ και Γκάλαρ τον σκότωσαν και στράγγισαν το αίμα του σε τρία δοχεία, όπου το ανακάτεψαν με μέλι για να δημιουργήσουν το Μέλι της Ποίησης που ενέπνεε τους θεούς. Τα άλλα δύο δοχεία τα ονόμαζαν Οντρόριρ και Σον.
Μπρισίνγκαμεν – Από τα πιο γνωστά και πολύτιμα αντικείμενα στη σκανδιναβική μυθολογία. Ήταν ένα κολιέ από χρυσό και ανήκε στη Φρέγια, τη θεά του έρωτα, του πολέμου και της ομορφιάς. Το κατασκεύασαν οι κοσμηματοποιοί νάνοι Άλφριγκ, Μπέρλινγκ, Ντβάλιν και Γκρερ και ήταν το σύμβολο της θηλυκής δύναμης και ομορφιάς.
Ν
Ντάινσλεϊφ – Ένα σπαθί που δημιουργήθηκε από τους νάνους Ντάιν, γνωστοί για τις ικανότητές τους στην υπερφυσική τέχνη της κατασκευής σπαθιών. Ήταν καταραμένο, αφού όταν το τραβούσαν έπρεπε οπωσδήποτε να σκοτώσει έναν άνθρωπο προτού επιστρέψει στη θήκη του. Ένα χτύπημα από αυτό το σπαθί είτε σκότωνε αμέσως είτε προκαλούσε σοβαρή πληγή που δεν έκλεινε ποτέ και όπως ήταν φυσικό ο τραυματισμένος πέθαινε. Συμβολίζει τον κίνδυνο και την αναίτια βία.
Ντράουπνιρ – Ήταν ένα μαγικό χρυσό δαχτυλίδι που συνδέεται με τον Όντιν. Δημιουργήθηκε από τους νάνους Μπροκρ και Έιτρι και είχε την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται, παράγοντας πολλά πανομοιότυπα δαχτυλίδια. Συμβολίζει την ευημερία και την αφθονία.
Ντρόμι – Η δεύτερη από τις τρεις αλυσίδες που χρησιμοποιήθηκαν από τους θεούς για να δέσουν τον λύκο Φένριρ.
Ξ
Ο
Οντρόριρ – Ένα από τα τρία καζάνια που χρησιμοποιούσαν οι νάνοι για να αποθηκεύουν το μέλι της ποίησης.
Π
Ρ
Σ
Σβάλιν – Η ασπίδα που προστάτευε τον Σολ από τον ήλιο όταν ταξίδευε με το άρμα του.
Σκίντμπλαντνιρ – Ήταν ένα μαγικό πλοίο που κατασκευάστηκε από τους νάνους για τον θεό Φρέιρ. Μπορούσε να διπλωθεί και να χωρέσει σε μια τσέπη, αλλά μπορούσε επίσης να ταξιδέψει τόσο σε ξηρά όσο και στη θάλασσα μεταφέροντας και άλλους θεούς.
Σλέιπνιρ – Ήταν το άλογο του Όντιν. Είχε οκτώ πόδια και λευκό χρώμα και ήταν πολύ γρήγορο και ανθεκτικό. Ο Σλέιπνιρ συνόδευσε τον Όντιν σε πολλές περιπέτειές του, όπως στο ταξίδι του στον κόσμο των νεκρών και στο Ράγκναροκ, στη τελική μάχη των κόσμων στη σκανδιναβική μυθολογία.
Τ
Τα μήλα της Ιντούν – Το μυστικό της αθανασίας των θεών βρισκόταν στην Ιντούν, τη θεά της αιώνιας νεότητας. Προμήθευε τα μήλα της στους θεούς που τους διατηρούσαν νέους. Τα μήλα έλαμπαν με μια χρυσή απόχρωση και η Ιντούν τα κρατούσε μαζί της στο καλάθι της. Κάποτε, που τη θεά την απήγαγε ένας γίγαντας, οι θεοί άρχισαν γρήγορα να γερνούν και να εξασθενούν. Όταν τελείωσε με επιτυχία η διάσωσή της, την πρόσεχαν πολύ για να μην ξαναπάθουν πάλι τα ίδια.
Το άρμα του Θωρ – Στις μάχες ο Θωρ οδηγούσε το πολεμικό του άρμα που το έσερναν δύο κατσίκες, η Τανγκρισνίρ και η Τανγκνγιόστρ. Με το άρμα του ο Θωρ μπορούσε να ταξιδεύει μακριά και στα Εννέα Βασίλεια του κόσμου με μεγάλη ταχύτητα ξεφεύγοντας από τους εχθρούς του.
Το τσεκούρι του Φορσέτι – Ο θεός της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης είχε ένα χρυσό τσεκούρι που το κουβαλούσε στον ώμο του.
Τόξο του Ντβάλιν – Μυθικό τόξο, γνωστό για τη μεγάλη ακρίβειά του, που δημιουργήθηκε από το νάνο Ντβάλιν.
Υ
Υγκντράσιλ – Ήταν ένα τεράστιο δέντρο που ένωνε τους Εννιά Κόσμους στη σκανδιναβική κοσμολογία. Το Δέντρο του Κόσμου λειτουργούσε ως μεσολαβητής μεταξύ των κόσμων και συμβολίζει την αλληλεξάρτηση όλων των πραγμάτων.
Φ
Χ
Χλίντσκιαλφ – Ο θεός Όντιν καθόταν στο θρόνο “Hlidskjalf” στον πύργο του Βαλασκιάλφ. Από αυτόν τον θρόνο μπορούσε να παρακολουθεί τον κόσμο και να βλέπει οτιδήποτε γινόταν σε όλες τις γωνιές των εννέα κόσμων της σκανδιναβικής μυθολογίας. Μόνο ο Όντιν είχε το προνόμιο να κάθεται σε αυτό τον θρόνο και να τον χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί τον κόσμο. Ο «θρόνος της σοφίας», όπως τον έλεγαν, αντιπροσώπευε τη σοφία και τη γνώση του Όντιν, καθώς από τη θέση του ο Όντιν έμαθε πολλά για το μέλλον και τη μοίρα θεών και ανθρώπων.
Χόφουντ – Το σπαθί του Χέιμνταλ, του φύλακα των θεών στη γέφυρα Μπιφρόστ, γνωστό για την ανθεκτικότητα και τη δύναμή του. Σύμφωνα με τον μύθο, το Χόφουντ κατασκευάστηκε από τον νάνο Ντβάλιν, που ήταν εξαιρετικός στην τέχνη της χειροποίητης κατασκευής σπαθιών. Λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Χέιμνταλ για να προστατεύσει τον κόσμο των θεών από τις απειλές και πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στο Ράγκναροκ.
Χρινγκόρνι – Το μακρύ πλοίο του θεού Μπάλντερ.
Ψ
Ω