Ανακαλύψτε τα αντικείμενα από την ελληνική μυθολογία με τις μοναδικές δυνάμεις
Στον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας υπάρχουν αντικείμενα με μοναδικές και εξαιρετικές δυνάμεις που προκαλούν θαυμασμό και δέος. Αυτά τα αντικείμενα κρύβουν εξουσία και συνδέονται με θεούς και ήρωες, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στις μυθικές περιπέτειες.
Η λίστα με τα μυθολογικά αντικείμενα εμπλουτίζεται συνεχώς
Α
Άγριοι ταύροι – Δώρο του Ήφαιστου στον Αιήτη. Έβγαζαν φωτιές από τα ρουθούνια τους και είχαν χάλκινα πόδια.
Αιγίδα – Ήταν η ασπίδα του Δία κατασκευασμένη από το δέρμα της Αμάλθειας της αίγας που με το γάλα της μεγάλωσε ο Δίας. Ήταν το πιο σημαντικό όπλο του στην Τιτανομαχία που τον έκανε αήττητο. Όποιος έμπαινε μέσα σε αυτή την προβιά του ζώου, δεν τον έβρισκαν ούτε βέλη ούτε αρρώστιες. Στο κέντρο απεικόνιζε το κεφάλι της Μέδουσας. Την αιγίδα την χάρισε μετά ο Δίας στην Αθηνά.
Αμβροσία – Θεϊκή τροφή που προσέδιδε αθανασία στους θεούς και σε μερικούς ήρωες.
Αργώ – Ήταν το πλοίο που χρησιμοποίησε ο Ιάσωνας και οι Αργοναύτες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους για να πάρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας. Αυτό το πλοίο αντιπροσωπεύει το πνεύμα της εξερεύνησης, της περιπέτειας και της ομαδικής εργασίας.
Ασημένια σκυλιά – Δώρο του Ήφαιστου στον Αλκίνοο για να φρουρούν τα ανάκτορά του.
Ασπίδα του Αίαντα – Ήταν μια τεράστια ασπίδα που χρησιμοποίησε ο ήρωας Αίας κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Ήταν τόσο μεγάλη που μπορούσε να προστατεύει ολόκληρο το σώμα. Η ασπίδα συμβολίζει την άμυνα και την ανθεκτικότητα στη φωτιά της μάχης.
Ασπίδα του Αχιλλέα – Ήταν μια εξαιρετική ασπίδα που κατασκευάστηκε από το θεό Ήφαιστο για τον ήρωα Αχιλλέα. Ήταν διακοσμημένη με περίπλοκες σκηνές που απεικόνιζαν διάφορες πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου, της ειρήνης και των καθημερινών δραστηριοτήτων, συμβολίζοντας το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας.
Αυτόματα – Τεχνητά όντα που δημιούργησε ο Ήφαιστος, όπως τα χρυσά ρομπότ που έφτιαξε για να τον βοηθούν στο εργαστήριό του.
Β
Βακτηρία του Ασκληπιού – Ήταν ένα ραβδί που κρατούσε ο Ασκληπιός και στο οποίο ήταν τυλιγμένο ένα φίδι. Ο Ασκληπιός ήταν γιατρός και το ραβδί του αντιπροσώπευε την ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, την υγεία και την ασθένεια.
Βέλη Απόλλωνα – Ασημένια βέλη του θεού Απόλλωνα. Με αυτά σκότωσε τα αρσενικά παιδιά της Νιόβης.
Βελανιδιά του Δία – Ο Δίας μεγάλωσε μέσα στις φυλλωσιές μιας μεγάλης βελανιδιάς. Γι’ αυτό η βελανιδιά θεωρείται το ιερό του δέντρο.
Γ
Δ
Δικταίο Άντρο – Είναι το σπήλαιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε ο Δίας στους πρόποδες του όρου Δίκτη στην Κρήτη.
Δόρυ της Αθηνάς – Το όπλο που χρησιμοποιούσε η θεά Αθηνά στη μάχη. Συχνά απεικονίζεται να κρατάει το χρυσό δόρυ της.
Δρεπάνι του Κρόνου – Λέγεται ότι το κατασκεύασε η Γαία για να εκδικηθεί τον άντρα της Ουρανό που φυλάκισε τα παιδιά τους στον Τάρταρο. Ήταν από ατσάλι με σκληρά δόντια. Το χρησιμοποίησε ο Κρόνος εναντίον του πατέρα του Ουρανού κατόπιν επιθυμίας της μητέρας του Γαίας για να του πάρει την εξουσία.
Ε
Ελάφι της Άρτεμης – Ιερό σύμβολο της θεάς Άρτεμης. Γι’ αυτό και όταν ο Αγαμέμνονας σκότωσε το ιερό της ελάφι στην Αυλίδα, για εξιλέωση ζήτησε τη θυσία της κόρης του Ιφιγένειας.
Ζ
Η
Η Ζώνη της Αφροδίτης – Ήταν μια μαγική ζώνη που έδωσε ο Ήφαιστος στην Αφροδίτη. Λέγεται ότι ενίσχυε την ομορφιά και τη γοητεία της θεάς. Η ζώνη αντιπροσωπεύει την εκπληκτική δύναμη της αγάπης και της έλξης.
Η Ζώνη της Ιππολύτης – Την μαγική αυτή ζώνη την χάρισε ο θεός Άρης στη βασίλισσα των Αμαζόνων, Ιππολύτη. Η ζώνη έγινε στόχος του Ηρακλή, που την απέκτησε εκπληρώνοντας έναν άθλο του.
Θ
Θεραπαινίδες του Ήφαιστου – Είχαν μορφή νεαρών κοριτσιών. Τις κατασκεύασε ο Ήφαιστος από χρυσό για να τον βοηθάνε στο εργαστήριο, να τον στηρίζουν για να περπατάει καλύτερα, αλλά και για να έχει κάποιον να μιλάει. Τον ακολουθούσαν παντού.
Θρόνος παγίδα – Ένα μηχάνημα που κατασκεύασε ο Ήφαιστος για να εκδικηθεί την μητέρα του Ήρα που τον απέρριψε επειδή ήταν άσχημο μωρό. Όταν η Ήρα κάθισε πάνω του αυτόματα σφίχτηκαν γύρω της αλυσίδες και δεν την άφηναν να φύγει.
Ι
Κ
Καθρέπτης του Νάρκισσου – Κοιτώντας το νερό που έμοιαζε με καθρέπτη, ο όμορφος Νάρκισσος ερωτεύτηκε τη δική του εικόνα. Αυτός ο καθρέπτης αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο της υπερβολικής αυτοεκτίμησης και της ματαιοδοξίας.
Κέρας της Αμάλθειας – Ήταν το κέρατο της κατσίκας τροφού του Δία, το οποίο έσπασε ο μικρός Δίας καθώς έπαιζε. Το κέρατο αυτό το έδωσε μετά ο Δίας στη γυναίκα που τον φρόντισε μωρό, προικίζοντάς το με μαγικές ιδιότητες. Αυτός που το είχε, αρκούσε μόνο να κάνει μια ευχή και αμέσως εμφανίζονταν μπροστά του όλα τα καλά του κόσμου. Από τότε έμεινε γνωστό ως “κέρας της Αμάλθειας” ή “κέρας της Αφθονίας”.
Κεραυνός του Δία – Τον κατασκεύασαν οι Κύκλωπες. Τον εκτόξευε εναντίον των ανθρώπων. Είναι σύμβολο πανίσχυρης δύναμης.
Κηρύκειο – Ήταν ένα ραβδί με ένα ζευγάρι φτερά στο επάνω μέρος. Συνδέεται με τον Ερμή, τον αγγελιαφόρο των θεών. Το κηρύκειο ήταν σύμβολο εμπορίου, διαπραγμάτευσης και προστασίας.
Κουτί της Πανδώρας – Η Πανδώρα ήταν η πρώτη θνητή γυναίκα στη Γη, φτιαγμένη από πηλό από τον θεό Ήφαιστο μετά από εντολή του Δία. Κάποτε άνοιξε από περιέργεια ένα κουτί και όλα τα κακά του κόσμου απελευθερώθηκαν στον κόσμο. Μόνο η Ελπίδα έμεινε μέσα κρυμμένη και δεν βγήκε. Η φράση που λέμε “άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας” αναφέρεται σε εκείνον που από μια ασήμαντη πράξη προκαλεί προβλήματα με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Κυνή – Ήταν η περικεφαλαία του Άδη κατασκευασμένη από δέρμα σκύλου. Χάρη στην “κυνή”, ο Άδης μπορούσε και γινόταν αόρατος. Η κυνή, κατά τον μύθο, ήταν δώρο των Κυκλώπων.
Λ
Λάβρυς – Διπλός πέλεκυς, το ιερότερο σύμβολο του μινωικού πολιτισμού. Όπλο και ισχυρό σύμβολο, το συναντάμε παντού χαραγμένο ή ζωγραφισμένο σε βάζα, σφραγίδες, λάρνακες, τοιχογραφίες κλπ.
Λαβύρινθος – Τον σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Δαίδαλος για να φιλοξενήσει στο παλάτι του Μίνωα το Μινώταυρο, ένα τερατώδες πλάσμα με σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου. Η σύνθετη κατασκευή του συμβολίζει τις προκλήσεις και τα μυστήρια της ζωής.
Λύρα του Ορφέα – Ήταν ένα μουσικό όργανο που έπαιζε ο θρυλικός μουσικός Ορφέας. Η μουσική της, λέγεται, πως είχε τη δύναμη να κινεί ακόμα και τις πέτρες και τα δέντρα.
Μ
Μαγικοί τρίποδες – Τους είχε κατασκευάσει ο Ήφαιστος για τους θεούς του Ολύμπου. Όταν οι Ολύμπιοι συγκεντρώνονταν για να πάρουν μια σοβαρή απόφαση, οι τρίποδες πήγαιναν αυτόματα πίσω από κάθε θεό για να μπορεί να ακουμπάει διάφορα αντικείμενα. Μόλις τελείωνε η συνεδρίαση, αμέσως ο κάθε τρίποδας πήγαινε στο παλάτι του θεού που ανήκε.
Μίτος της Αριάδνης – Ήταν ένα μαγικό νήμα που έδωσε ο θεός Ήφαιστος στην πριγκίπισσα Αριάδνη. Βοήθησε τον Θησέα να πλοηγηθεί μέσα στον λαβύρινθο και να νικήσει το Μινώταυρο. Αυτό το νήμα αντιπροσωπεύει την καθοδήγηση μέσα από πολύπλοκες προκλήσεις και τον συνδυασμό τύχης και στρατηγικής.
Μήλο της Έριδας – Ήταν ένα χρυσό μήλο που είχε χαραγμένη τη φράση “Στην Ομορφότερη.” Το έδωσε η Έριδα στον Πάρη για να το προσφέρει κατά την κρίση του σε μία από τις τρεις θεές: την Ήρα, την Αθηνά και την Αφροδίτη. Το μήλο της Έριδας αντιπροσωπεύει την καταστροφική φύση του φθόνου και της αντιξοότητας.
Ν
Νέκταρ των θεών – Το νέκταρ περιγράφεται από τον Όμηρο ως ερυθρού χρώματος και παρόμοιο με το κρασί. Με το νέκταρ έτρεχε στις φλέβες των θεών θείο αίμα, κι έτσι εκείνος που το έπινε παρέμενε αθάνατος. Γι’ αυτό ήταν απαγορευμένο στους ανθρώπους. Όμως, ο Αχιλλέας ήπιε νέκταρ, και απέκτησε θεϊκές δυνάμεις.
Ξ
Ο
Όπλα του Αχιλλέα – Μια από τις πιο σημαντικές κατασκευές του Ήφαιστου, μετά από παράκληση της μητέρας του Αχιλλέα, της Θέτιδας. Στην ασπίδα του ήρωα είχε ζωγραφίσει ολόκληρη τη ζωή των θεών και των ανθρώπων.
Π
Περικεφαλαία της Αθηνάς – Την φορούσε η θεά της σοφίας και της στρατηγικής. Συμβολίζει την λαμπρότητα και την προστασία στη μάχη, καθώς και την καθοδήγηση και τη συμβουλή της Αθηνάς στους πολεμιστές.
Πέτασος – Ήταν ένα καπέλο με φτερά στα πλαϊνά του, που το φορούσε συχνά ο Ερμής για να τον βοηθάει στα γρήγορα ταξίδια που έκανε ανάμεσα στον κόσμο των θνητών και τον Όλυμπο.
Πιθάρια του Δία – Συμβόλιζαν τα καλά και τα κακά που μοίραζε ο Δίας στους ανθρώπους.
Ρ
Ρόπαλο του Ηρακλή – Το είχε κόψει από μια αγριελιά που είχε βρει κοντά στο Σαρωνικό κόλπο. Κάποτε ο Ηρακλής πήγε στην Τροιζήνα και βρέθηκε μπροστά στο άγαλμα του Ερμή. Ο Ηρακλής ακούμπησε το ρόπαλο στο άγαλμα και εκείνο βλάστησε, έβγαλε ρίζες και φύλλα.
Σ
Σκήπτρο της Ήρας – Ήταν σύμβολο της εξουσίας της ως βασίλισσας των θεών. Αντιπροσώπευε τον ρόλο της ως προστάτιδα του γάμου και των γυναικών. Το σκήπτρο συμβολίζει τη δύναμη της Ήρας και την θεϊκή κυριαρχία.
Σκήπτρο του Δία – Λέγεται ότι το κατασκεύασε ο γιος του Ήφαιστος. Ήταν χρυσό και στην κορυφή του υπήρχε ένας αετός.
Στάχυ – Ήταν το σύμβολο της Δήμητρας, το οποίο εμφανίζεται σε πολλά νομίσματα.
Τ
Το Άρμα της Αφροδίτης – Το έσερνα κύκνοι και το χρησιμοποιούσε η Αφροδίτη για να μετακινείται. Συμβολίζει την κομψότητα, τη χάρη και τη σύνδεση της Αφροδίτης με τον κόσμο των θνητών.
Τρίαινα – Το ισχυρό όπλο του Ποσειδώνα. Ο θεός της θάλασσας την χρησιμοποιούσε για να προκαλεί καταιγίδες και σεισμούς και να ελέγχει τα κύματα.
Τσεκούρι του Ήφαιστου – Ο Δίας φοβήθηκε κάποια προφητεία που έλεγε πως το παιδί που θα αποκτούσε από την Μήτιδα θα τον ξεπερνούσε σε σοφία και έτσι κατάπιε την Μήτιδα! Όμως, τον πονούσε υπερβολικά το κεφάλι του και διέταξε τον Ήφαιστο να τον χτυπήσει με ένα τσεκούρι στο κεφάλι. Τότε από αυτό ξεπρόβαλε η Αθηνά, η θεά της σοφίας.
Υ
Φ
Φλογέρα του Πάνα – Ήταν ένα μουσικό όργανο που συνδέεται με τον θεό Πάνα. Οι παιχνιδιάρικες μελωδίες της μπορούσαν να μαγέψουν τη φύση και τα πλάσματα. Η φλογέρα συμβολίζει τη σύνδεση μεταξύ του θείου και του φυσικού κόσμου.
Φτερωτά Σανδάλια – Τα σανδάλια που φορούσε ο Ερμής. Είχαν φτερά επιτρέποντας στον Ερμή να πετά με ταχύτητα μεταξύ του κόσμου των θνητών και του Ολύμπου, λειτουργώντας ως αγγελιαφόρος των θεών.
Χ
Χρυσά μήλα των Εσπερίδων – Τα είχε δωρίσει η Γαία στο γάμο του Δία και της Ήρας. Η Ήρα είχε φυτέψει το σπόρο τους σε έναν κήπο, εκεί όπου ζούσε ο Άτλας με τις Εσπερίδες που ήταν κόρες της Νύχτας. Η Ήρα για να μην κόβει κανείς τα μήλα αυτά έβαλε ως φύλακα ένα πελώριο φίδι που είχε 100 κεφάλια.
Χρυσόμαλλο Δέρας – Ήταν το δέρμα από ένα χρυσό κριάρι. Το αναζήτησε και το απέκτησε ο Ιάσωνας με τους Αργοναύτες στην εκστρατεία που έκαναν για να το βρουν. Το δέρας αντιπροσώπευε τη βασιλεία και το ηρωικό ταξίδι, απεικονίζοντας τις προκλήσεις και τις ανταμοιβές της περιπέτειας.
Ψ
Ω