Μιλάμε με φράσεις από την ελληνική μυθολογία
Η ελληνική μυθολογία έχει αφήσει την ανεξίτηλη σφραγίδα της στον πολιτισμό και τη γλώσσα μας. Πολλές φράσεις, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα, καθώς και σε άλλες γλώσσες, έχουν τις ρίζες τους στον πλούτο της ελληνικής μυθολογίας.
Αχίλλειος πτέρνα
Ο Αχιλλέας, ο ήρωας του Τρωικού πολέμου, είναι γνωστός για την απίστευτη δύναμη και το θάρρος του. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν γεννήθηκε, η μητέρα του Θέτις τον έκανε μπάνιο στον αθάνατο ποταμό Στύγα για να τον κάνει ανίκητο, κρατώντας τον από την φτέρνα. Συνεπώς, η φτέρνα του παρέμεινε το μοναδικό του αδύναμο σημείο, που μπορούσε να πληγωθεί. Έτσι, όταν λέμε “Αχίλλειος πτέρνα” εννοούμε το ευαίσθητο ή ευάλωτο σημείο κάποιου.
Το κουτί της Πανδώρας
Στην ελληνική μυθολογία, η Πανδώρα ήταν η πρώτη γυναίκα που δημιουργήθηκε από τους θεούς. Ο Δίας για να τιμωρήσει τους ανθρώπους έδωσε δώρο στην Πανδώρα ένα κουτί που της απαγόρευσε να το ανοίξει. Η περιέργειά της, όμως, ήταν τόσο μεγάλη που το άνοιξε με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν όλα τα κακά του κόσμου που είχε μέσα, εκτός από την ελπίδα. Με τη φράση “άνοιξε το κουτί της Πανδώρας” εννοούμε πως έγινε κάτι που θα φέρει πολλά κακά και συμφορές.
Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη
Η Σκύλλα και η Χάρυβδη ήταν θαλάσσια τέρατα στην ελληνική μυθολογία. Ζούσαν σε αντίθετες πλευρές σε θαλάσσιο πέρασμα και απειλούσαν θανάσιμα τους ναυτικούς που περνούσαν από εκείνο το σημείο. Αν κάποιος προσπαθούσε να αποφύγει τη Σκύλλα ήταν βέβαιο πώς θα έπεφτε πάνω στη Χάρυδη. Λέγοντας, λοιπόν, πως κάποιος βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, εννοούμε πως αντιμετωπίζει εξίσου δύο δύσκολες και επικίνδυνες περιπτώσεις.
Το μαρτύριο του Τάνταλου
Ο Τάνταλος τιμωρήθηκε σκληρά από τον Δία για τα εγκλήματα που έκανε και για το ότι προσπάθησε να κοροϊδέψει τους θεούς. Ο Δίας, αφού τον σκότωσε με τον κεραυνό, τον έστειλε στον Άδη καταδικάζοντάς τον σε ένα αιώνιο μαρτύριο πείνας και δίψας: τον έβαλε μέσα σε μια λιμνούλα με νερό που βρισκόταν κάτω από ένα δέντρο με φρούτα. Κάθε φορά που ο Τάνταλος προσπαθούσε να πιάσει ένα φρούτο για να φάει, τα κλαδιά του υψώνονταν, ενώ όταν προσπαθούσε να πιει νερό, η λίμνη στράγγιζε. Συνεπώς, η φράση αυτή σημαίνει τα βάσανα που περνάει κάποιος όταν δεν μπορεί να εκπληρώσει μια επιθυμία του.
Οι ασκοί του Αιόλου
Σύμφωνα με την Οδύσσεια του Ομήρου, οι σύντροφοι του Οδυσσέα άνοιξαν από περιέργεια τον ασκό που είχε δώσει ο θεός Αίολος στον Οδυσσέα επειδή πίστευαν ότι περιείχε θησαυρό. Με το που τον άνοιξαν, πετάχτηκαν από μέσα όλοι οι άνεμοι και απομάκρυναν το καράβι από την πορεία του πηγαίνοντάς το στο νησί των Λαιστρυγόνων. Όταν κάποιος πει “άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου” εννοεί πως εμφανίστηκαν πολλές συμφορές.
Αληθινός Κέρβερος
Ο Κέρβερος ήταν το μυθικό τέρας με τα τρία κεφάλια που φύλαγε την πύλη του Άδη και δεν άφηνε κανένα να μπει μέσα. Την φράση “είναι αληθινός Κέρβερος” την λέμε όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος είναι πολύ σκληρός και ανυποχώρητος.
Συνεπώς, οι φράσεις από την ελληνική μυθολογία όχι μόνο κάνουν το λεξιλόγιό μας πιο πλούσιο και ευρηματικό, αλλά μας υπενθυμίζουν το πόσο μεγάλη και διαχρονική είναι η δύναμη και η επιρροή των αρχαίων μύθων στον σύγχρονο κόσμο μας.